Ινδοκίνα
Στα νότια της Κίνας σχηματίζεται η μεγάλη χερσόνησος της Ινδοκίνας,η Νοτιοανατολική Ασία, που στο νότο τελειώνει στη στενόμακρη χερσόνησο της Μαλαισίας και σαν προέκτασή της έχει το νησί της Σιγκαπούρης. Η Ινδοκίνα, που έχει συνολική έκταση 2.300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, βρίσκεται ανάμεσα στη νότια Κινέζικη θάλασσα και στον κόλπο της Βεγγάλης. Στο νοτιότερο άκρο της απέναντι από τη δυτική ακτή της Μαλαισίας εκτείνεται το στενόμακρο μεγάλο νησί Σουμάτρα, που ανήκει στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας και ανάμεσα στη Μαλαισία και τη Σουμάτρα σχηματίζονται τα ξακουστά στενά της Σιγκαπούρης, τα «Straits», όπως λέγονται κοινά.

Η Ινδοκίνα είναι ορεινή χώρα. Τρεις μεγάλες οροσειρές κυριαρχούν σε αυτή, σαν συνέχεια των μεγάλων βουνών της Κεντρικής Ασίας:
1) Η δυτική Βιρμανική Οροσειρά, που είναι προέκταση των Ιμαλαΐων. Αρχίζει από τα βόρεια με τα βουνά Πατκάι (4.620 μ.) και τελειώνει στα νότια στα βουνά Αρακάνεια (3.050 μ.). Εκτείνεται στη δυτική πλευρά της χερσονήσου. Προέκτασή της είναι τα νησιά Ανταμάν και Νικοβάρ στον κόλπο της Βεγγάλης και συνέχειά της τα βουνά των νησιών Σουμάτρας και Ιάβας της Ινδονησίας.
2) Οι κεντρικές Κορδιλλιέρες που είναι συνέχεια του βουνού Καρακορούμ της Κεντρικής Ασίας, βρίσκονται ανατολικά της δυτικής Βιρμανικής οροσειράς,που από αυτή χωρίζονται με την κοιλάδα του ποταμού Ιραουάδη. Αρχίζουν από τα βόρεια με μεγαλύτερο υψόμετρο 4.500 μέτρα, και χαμηλώνοντας συνέχεια απλώνονται στη χερσόνησο της Μαλαισίας.
3) Η Οροσειρά του Άννάμ. Είναι συνέχεια της οροσειράς Κουέν - Λούν της Κεντρικής Ασίας και σκεπάζει την ανατολική πλευρά της χερσονήσου. Αρχίζει από τα βόρεια με ψηλότερη κορφή 6.500 μέτρα και τελειώνει στο Νότιο Βιετνάμ με μέτρια ύψη, που το ανώτερό τους είναι 2.000 μέτρα. Στο κέντρο της σχηματίζεται το οροπέδιο του Κοράτ, που το περιβρέχουν οι ποταμοί Μεκόγκ και Μενάμ.

Η Ινδοκίνα είναι τόπος με πάρα πολλές βροχές και διαρρέεται από πολλούς και μεγάλους ποταμούς, που οι κυριότεροι είναι:
1) Ο Μεκόγκ, ο πιο μεγάλος και με το πιο πολύ νερό ποταμός της νοτιοανατολικής Ασίας,που έχει μήκος 4.500 χιλιόμετρα και ροή 12.000 κυβικά μέτρα στο κάθε 1" (διπλάσια του Δούναβη). Πηγάζει από το Κεντρικό Θιβέτ, όπου λέγεται Ριτσασού, και χύνεται στη νότια Κινεζική θάλασσα, σχηματίζοντας το μεγάλο Δέλτα της Κοχιγκίνας στο Νότιο Βιετνάμ.
2) Ο Κόκκινος ποταμός ή Σόνγκ - Κόι, που πηγάζει από την ορεινή περιοχή Γιουνάν της Κίνας και χύνεται στον κόλπο του Τονκίνου, δημιουργώντας με τις προσχώσεις του μεγάλο Δέλτα στο Βόρειο Βιετνάμ.
3) Ο Μενάμ, που πηγάζει από τις κεντρικές Κορδιλλιέρες και χύνεται στον κόλπο του Σιάμ, αφού διασχίσει την Ταϊλάνδη.
4) Ο Ιραουάδης ή Ιραβάντι, που διασχίζει τη μεγάλη κοιλάδα, που όπως είδαμε σχηματίζεται ανάμεσα στις οροσειρές των δυτικών Βιρμανικών βουνών και των κεντρικών Κορδιλλιέρων.
5) Ο Σαλουέν, που πηγάζει από το Κεντρικό Θιβέτ και χύνεται στον κόλπο της Βεγγάλης, ρέει συνέχεια ανάμεσα σε βαθιές χαράδρες και είναι γνωστός για το γρήγορο και ορμητικό του ρεύμα.

Το κλίμα της Ινδοκίνας είναι χαρακτηριστικά υγρό και τροπικό (η χερσόνησος αρχίζει από βόρειο πλάτος 28° και τελειώνει ακριβώς στον Ισημερινό σε πλάτος 1°, 5 βόρεια). Οι μουσώνες κουβαλούν μεγάλες ποσότητες από υδρατμούς του Ωκεανού, που πέφτουν σαν καταρρακτώδεις βροχές στο χρονικό διάστημα από τον Απρίλη ως τον Οκτώβρη. Οι βροχοπτώσεις έχουν ύψος 3.000 - 5.000 χλστ. και προκαλούν πλημμύρες των ποταμών. Έτσι το έδαφος γίνεται κατάλληλο για την καλλιέργεια του ρυζιού. Οι θερμοκρασίες γενικά είναι πολύ υψηλές. Στο πιο πολύ μέρος της χερσονήσου υπάρχει βλάστηση πολύ μεγάλη, τροπική. Πυκνά δάση σκεπάζουν τις νότιες, κυρίως, περιοχές, που αποτελούνται μεταξύ των άλλων και από δέντρα ελαστικού (καουτσουκόδεντρα), ενώ στο εσωτερικό αφθονούν δάση από φυλλοβόλα πλατύφυλλα δέντρα, όπως η τεκτονία, που από αυτή βγαίνει το περίφημο ξύλο «Teak» χρήσιμο στη ναυπηγική και η έβενος που δίνει το ομώνυμο βαρύ και μαύρο ξύλο.

Τα είδη των ζώων της χερσονήσου είναι πάρα πολλά και περιλαμβάνουν πλήθος από θηρία, παρά την εξόντωσή τους, εξαιτίας του εντατικού κυνηγιού στα τελευταία χρόνια, δηλαδή πάνθηρες, λεοπαρδάλεις, τίγρεις, αρκούδες, ελέφαντες (που χρησιμοποιούνται πολύ από τούς ανθρώπους), βουβάλια, ανθρωποειδείς πιθήκους (γίββωνες) και διάφορα είδη φιδιών. Είναι η μόνη περιοχή του κόσμου,που έχει και σήμερα άφθονα, σχετικά, άγρια ζώα.

Πολιτικά η Ινδοκίνα, ως το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, αποτελούσε σειρά από αποικίες της Αγγλίας και της Γαλλίας, με μοναδικό ανεξάρτητο κράτος την Ταϊλάνδη (Σιάμ). Σήμερα αποτελείται από 7 ανεξάρτητα κράτη. Από τα κράτη αυτά, το Βόρειο Βιετνάμ, το Νότιο Βιετνάμ, το Λάος και η Καμπότζη ανήκαν στη Γαλλία (Γαλλική Ινδοκίνα), ενώ η Βιρμανία, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη στην Αγγλία. Οι αρχικοί κάτοικοι της Ινδοκίνας ήταν λαοί νεγριτικοί, συγγενείς με τους Μαλαίους και τους Ινδονησίους. Αλλά διάφορες φυλές με μογγολική καταγωγή, που προερχόταν από βόρεια και δυτικά (Βιρμανοί, Μοις, Θάις, Ανναμίτες, γέμισαν τη χερσόνησο και οι ντόπιοι, όσοι δεν εξοντώθηκαν, αποσύρθηκαν στα βουνά όπου τα απομεινάρια τους ζουν και σήμερα σε πρωτόγονη ή σχεδόν πρωτόγονη, κατάσταση (Σεμάνγκς, Σακάις, Μόις, Πνόγκς κτλ.). Εξάλλου Κινέζοι άποικοι, που εγκαταστάθηκαν, κυρίως, στις νότιες περιοχές (Μαλαισία, Σιγκαπούρη), συμπλήρωσαν τον πληθυσμό της Ινδοκίνας, όπως είναι τώρα.